Batler

Batler – Lee Daniels’ The Butler
Režija: Lee Daniels
Scenario: Danny Strong
Uloge: Forest Whitaker, Oprah Winfrey, Mariah Carey, John Cusack, Jane Fonda, Cuba Gooding Jr, Terrence Howard, Minka Kelly, Lenny Kravitz, James Marsden, David Oyelowo, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Alan Rickman, Liev Schreiber, Robin Williams
Zemlja porekla: SAD
Žanr: biografski, drama
Web: http://www.weinsteinco.com/sites/leedanielsthebutler/

Trejler: http://youtu.be/bqnJC-q-qAY

Sinopsis 1: Priča o batleru u Beloj kući koji je služio sedam američkih predsednika tokom tri decenije. Film prati dramatične promene koje su se dogodile u Americi u ovom periodu, od pokreta za ljudska prava do Vijetnama i šire, i kako su te promene uticale na život ovog čoveka i njegovu porodicu.

Sinopsis 2: Sesil Gejns je bio sin berača pamuka koji je odrastao tokom dvadesetih godina prošlog veka kao kućni sluga u beloj porodici. Kao veoma mlad napušta imanje i dobija posao sobara, a zbog efikasnosti i diskrecije tokom 50-ih postaje batler u Beloj kući. Tu će tokom nekoliko decenija služiti brojne američke predsednike kao pasivni svedok istorije pokreta za ljudska prava, zbog čega je i njegova porodica imala nevolje. Dok se njegova supruga Glorija bori sa svojim zavisnostima, a njegov prksoni stariji sin teži da promeni svet, Sesil će morati da odluči da li i on treba da preduzme neke korake na svoj način.