Kuća koju je Džek sagradio-The House That Jack Built

Režija: Lars von Trier

Scenario: Lars von Trier

Uloge: Matt Dillon, Bruno Ganz, Uma Thurman

Žanr: drama, horor, kriminalistički

Trajanje: 2h 32 min

Zemlja porekla: Danska, Francuska, Nemačka, Švedska

Trejler: https://youtu.be/eA0pI_k-Dmo

Web: https://www.curzonartificialeye.com/the-house-that-jack-built/

Distributer: Cinefest

Festivali: Hamburg Film Festival 2018 – Art Cinema Award – nominacija za najbolji film; Robert Festival 2019 – nominacija za najbolji film i najbolje vizelne efekte; Bodil Awards 2019 – nominacija za najboljeg glumca (Matt Dillon)

Sinospis 1: Amerika 1970-tih. Film prati natprosečno inteligentnog Džeka u periodu od 12 godina kroz koji se upoznajemo sa ubistvima koja definišu njegov razvoj kao serijskog ubice. Priča je ispripovedana sa Džekove tačke gledišta, koji smatra da je svako ubistvo samo po sebi umetničko delo. Kako mu se policijska potraga približava, on preuzima sve veće rizike u pokušaju da stvori vrhunsku umetnost. Vidimo Džekove opise ličnog stanja, problema i misli kroz dijalog sa nepoznatim Verdžom koji je groteskna mešavina sofisticiranosti pomešana sa gotovo dečijim samosažaljenjem i psihopatskim objašnjenjima. „Kuća koju je Džek sagradio“ je mračna i zlokobna priča, ipak prikazana kroz filozofsku i povremeno šaljivu priču.

Sinopsis 2: Film prati Džeka, natprosečno inteligentnog serijskog ubicu, tokom dvanaest godina i prikazuje ubistva koja su formirala njegov unutrašnji život.