Suspiria – Suspiria

Režija: Luca Guadagnino

Scenario: David Kajganich

Uloge: Dakota Johnson, Tilda Swinton, Doris Hick

Žanr: fantazija, horor, misterija

Trajanje: 2h 32 min

Zemlja porekla: Italija, SAD

Trejler: https://youtu.be/3uGIEY7tdg8

Web: https://www.suspiria.movie/

Distributer: Cinefest

Nagrade i festivali: Austin Film Critics Association 2019 – Top ten films; Capri Hollywood 2018 – najbolji producent – Bradley J. Fisher; Fright Meter Awards 2018 – nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu (Tilda Swinton), nagrada za kostim (Giulia Piersanti) i šminku; Indiana Film Journalists Association US 2018 – IFJA nagrada za najbolju originalnu muziku (Thom Yorke); Philadelphia Film Critics Circle Awards 2018 – nagrada za najbolju muziku; Venice Film Festival 2018 – nagrada za najbolje specijalne efekte, nagrada za muziku, nominacija za Zlatnog lava (najbolji film), Queer Lion nominacija (Luca Guadagnino)

Sinopsis 1: Mlada američka plesačica Suzi Banion stiže sedamdesetih godina u Berlin na audiciju u svetski poznatu ’Helena Markos’ plesnu kompaniju. Svojim talentom zadivljuje slavnu koreografkinju, Madam Blank. Kada stigne do uloge glavnog plesača, Olga, prethodni vođa se slama i optužuje direktorku da je veštica. Dok se probe intenziviraju uoči finalnog izvođenja najbitnijeg dela kompanije „Volk“, Suzi i Madam Blank postaju neobično bliske, što sugeriše da Suzina svrha u plesnoj grupi nadilazi ples. U međuvremenu, znatiželjni psihoterapeut pokušava da otkrije mračne tajne kompanije i traži pomoć druge plesačice koja je saznala za skrivene podzemne odaje u studiju, gde su je sačekala strašna otkrića. Luka Gvadanjino potpisuje režiju uznemirujuću verziju istoimenog kultnog horora iz 1977. godine koji je snimio Dario Arđento.

Sinopsis 2: Suzi Banion je mlada američka balerina koja dolazi u Berlin kako bi studirala ples u ’Helena Markos’ kompaniji, jednoj od svetski najpoznatijoj školi pod upravom Madam Blank. Već prvog dana njenog boravka ubijena je studentkinja koja je nedavno izbačena iz škole. Budući da se ovaj strašan događaj ne čini kao izolovana pojava, briljantna nova studentkinja uskoro počinje da sumnja da je škola možda umešana u ubistvo. Njeno nepoverenje se pojačava kada joj Sara, jedna od devojaka u školi, kaže da joj se Patricija, pre nego što je ubijena, poverila da je znala i čuvala užasnu mračnu tajnu.

Sinopsis 3: Mračna priča se razotkriva u središtu svetski poznatog plesnog društva koje će progutati umetničku direktorku (Tilda Swinton), ambicioznu mladu plesačicu (Dakota Johnson) i tužnog psihoterapeuta (Lutz Ebersdorf). Neki će podleći noćnoj mori. Drugi će se konačno probuditi.