Zelena knjiga – Green Book

Režija: Peter Farrelly

Scenario: Peter Farrelly, Nick Vallelonga, Brian Hayes Currie

Uloge: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini

Žanr: drama, komedija, biografski

Trajanje: 2h 10 min

Zemlja porekla: SAD

Trejler: https://youtu.be/c0m3GLSWX_U

Web: https://www.greenbookfilm.com/

Distributer: Cinefest

Nagrade i festivali: 5 nominacija i 3 nagrade Oskar: najbolji film, sporedna muška uloga, originalni scenario; Zlatni globus za najbolji film – mjuzikl ili komedija, najbolji scenario, najbolja sporedna muška uloga; BAFTA – nagrada za sporednu mušku ulogu

Sinopsis 1: Toni Lip, opaki izbacivač iz noćnog kluba u potrazi je za novim poslom. Ponuda koja najviše obećava je mesto vozača afro-američkog klasičnog pijaniste Dona Širlija na koncertnoj turneji kroz krajnji jug zemlje. Nimalo oduševljen što će raditi za crnca, Toni ipak prihvata posao i počinje put naoružan Zelenom knjigom, vodičem za sigurno putovanje kroz američku rasnu segregaciju. Snobovski učen pijanista i grubi izbacivač jedva da pronalaze zajednički jezik zbog suprotstavljenih stavova prema životu i idealima. Međutim, dok svedoče i trpe strašne nepravde na putu, njih dvojica pronalaze novo poštovanje prema talentima i srcu onog drugog. Među njima se razvijaju prijateljstvo i razumevanje koji će im promeniti živote. Glavne uloge tumače Vigo Mortensen i Maheršala Ali. Režiju potpisuje Piter Fareli inspirisan pričom o istinskom prijateljstvu koje je nadmašilo rasne, klasne i društvene prepreke ranih 60-tih godina u Americi.

Sinopsis 2: Kada Toni Lip (Mortensen), izbacivač iz italijansko-američkog okruženja u Bronksu bude angažovan kao vozač Dona Širlija (Ali), crnog pijaniste na koncertnoj turi po krajnjem jugu zemlje, oni se moraju osloniti na ’Zelenu knjigu’, koja će ih voditi kroz mesta koja su tada bila sigurna za Afro Amerikance. Suočeni sa rasizmom, opasnošću, ali i neočekivanom ljudskošću i humorom, oni su prisiljeni da ostave po strani razlike kako bi preživeli i napredovali na putu života.

Sinopsis 3: Toni Lip, Amerikanac italijanskog porekla iz radničke klase postaje vozač Dona Širlija, Afro-Amerikanca, klasičnog pijaniste na turneji 60-tih godina kroz američki jug.